De privatisering van de Nederlandse nutsbedrijven is haar doel voorbijgeschoten. Dit zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van energiebedrijf Eneco donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

Volgens hem staan de problemen bij Nuon, die uit deze week gepubliceerde halfjaarcijfers naar voren kwamen, niet op zichzelf.

De Haas zegt dat energiebedrijven extra kwetsbaar zijn geworden door de gedwongen splitsing in private productiebedrijven en netwerken die de overheid bezit.

Rol voor de overheid

In NRC Handelsblad roept De Haas de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat Nederlandse elektriciteitsbedrijven “speelbal worden van investeerders”.

Daarmee zouden de betaalbaarheid, leveringszekerheid en duurzaamheid van de energievoorziening in gevaar kunnen komen. De Haas vindt dat de overheid voorwaarden moet scheppen om productiebedrijven en netwerken weer bij elkaar te brengen onder Nederlands bestuur.

Moederbedrijf Nuon zoekt investeerders

Woensdag werd bekend dat Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, op zoek is naar investeerders die mede-eigenaar willen worden van het Nederlandse energiebedrijf.

“We zijn op zoek naar partijen die mee willen investeren. Dat wil dus niet zeggen dat heel Nuon te koop staat, we zijn ook niet op zoek naar een verkoop”, aldus een woordvoerder van het Zweedse concern.

Moeilijke marktomstandigheden

Vattenfall ziet de situatie op de Europese energiemarkten steeds somberder in. Dinsdag maakte Vattenfall bekend het concern al bekend op te gaan splitsen in een noordelijk Europees deel en continentaal deel. Daarmee wil Vattenfall onder meer zijn bedrijfsstructuur openstellen voor investeerders die mede-eigenaar willen worden, zodat risico’s op lastige markten als Nederland en Duitsland gespreid kunnen worden.

De financiële resultaten van Nuon zetten mede die van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall onder druk. Het concern, sinds 2009 eigenaar van Nuon, zag in tweede kwartaal zijn verlies oplopen tot 23,3 miljoen kroon (circa 2,7 miljoen euro).

Bij het concern verdwijnen de komende 2 jaar circa 2500 banen, waarvan ongeveer 500 in Nederland.

Lees ook op Z24

Topman RWE: grote crisis op energiemarkt

Jeroen de Boer: schaliegas geen panacee voor goedkope energie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl